Recension: 2014 Fifa World Cup Brazil [PS3]

Dags för ett nytt fotbollsmästerskap, dags för ett nytt FIFA-spel. Är det ett halvsteg fram i vanlig ordning, eller får vi ett spel som matchar priset på förpackningen?

För två år sedan gjorde EA Sports en intressant vändning i sin strategi för sina mästerskapsspel, trodde jag i alla fall. I samband med EM-slutspelet i Ukraina och Polen valde de att släppa spelet som nedladdningsbart material till FIFA 12 för ungefär halva priset av vad ett spel normalt kostar. En smidig och smart lösning där företaget fortfarande kunde raka in en massa extra pengar på vad som egentligen “bara” var en välgjord expansion och där fansen inte behövde betala fullpris för två FIFA-spel samma säsong.

Men för att parafrasera Janet Jackson och MC Scat Cat – i år är det ett steg fram och två steg tillbaka.

Nu är det återigen glittrande dollartecken och pungpina hos konsumenten som gäller. 2012 års förhoppning om ett sundare förhållningssätt till kunderna är som bortblåst när marknaden expanderar från lilla Europa till stora världen. Vinstmöjligheterna är förmodligen alldeles för stora för att hålla girigheten på plats.

Så över till själva spelet. Vad får man för knappt sju hundra svenska riksdaler? Grafiskt har inte mycket hänt. Utöver nya sydamerikanska arenor, en mindre upputsning av de mer kända världsspelarna (majoriteten av det svenska laget ser som vanligt ut som huliganer snarare än sina verkliga motparter) och nya kameravinklar vid repriserna är det rätt tunt.

På planen har spelet flyttats ytterligare ett litet steg mot korpfotbollens underbara värld av snedstudsar, dålig bollmottagning och spelare med balansproblem. Det låter kanske inte så positivt, men tycker du bättre om mer realistisk fotboll är det ett lyft. Skillnaden från FIFA 14 är marginell och precis som där gäller det att lugna ner spelet och tänka mer än att bara sparka och springa.

Den enda i det svenska landslaget som inte ser ut som en huligan

Den enda i det svenska landslaget som inte ser ut som en huligan

Det finns dock några helt nya spelmekaniska element som Electronic Arts har lagt till. Ett är den nickduellsystem som skiljde PS3- och PS4-versionerna av FIFA 14. Nickandet är i FIFA 14 ett väldigt effektivt offensivt vapen och nu har det trubbats av lite. Huvudspelet får ännu mer fokus genom att det numera går att välja en av fyra hörntaktiker när man står nere vid flaggan.

Jag gillar försöket att få till mer taktik vid fasta situationer, men tyvärr klarar inte spelet riktigt av att skilja ut vem som borde prioritera lösa bollar i straffområdet och mer än en gång har försvarande spelare bröstat eller knäat in bollar som målvakten enkelt borde ha tagit. Jag vet inte om EA Sports är medvetna om sin miss, men faktum är att det numera finns en separat statistik för antalet självmål.

Utanför plan ser det hela traditionsenligt ut som att någon grafiker halsat en blandning av paintballkulor och valfritt hemkört och sedan vomerat friskt över alla menyer. Det rena gränssnittet från FIFA 12 har krånglats till och blivit mindre intuitivt, mycket på grund av den intensiva attacken av bjärta färger. Musiken är den för mästerskapet utvalda och huruvida den skapar VM-stämning eller migrän är förstås en smaksak.

Likt gamla vänner på en klassåterträff återkommer också olika spellägen där du antingen som lag eller som individuell spelare kan tröska igenom din valda nations kval hela vägen fram till att lyfta VM-pokalen. Nytt är att det går att uppgradera dina spelares statistik, oavsett spelläge, genom de träningsövningar som tidigare varit laddningsunderhållning. De är nu utplockade och ligger separata i kalendern mellan matcherna, en rolig innovation som jag hoppas överlever till FIFA 15.

Precis som i VM-spelet för fyra år sedan går det att spela flera i båda dessa lägen, klart det bästa spelläget för den som vill tävla med och mot sina vänner. För fyra i soffan kan ett kval, även om det kommer att ta mer än en kväll att ta sig igenom, bli en mycket rolig samarbetsuppgift.

2014 FIFA World Cup Brazil är ett bra spel med kort hållbarhetstid. Om man inte ryggar från att betala fullpris för ett spel med potentiell maxnjutning under en knapp månad, och som egentligen är ett bryggspel till FIFA 15, så kommer man inte att bli besviken. EA Sports levererar återigen ett spel det egentligen inte är något fel på, men som ingen heller egentligen behöver.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.