Veckans fråga: Vilket spel borde ingå i skolundervisningen?

En av de absolut viktigaste grundpelarna till ett framgångsrikt samhälle är skolan, där vi likt svampar suger åt oss kunskap för att utvecklas och bättre kunna möta utmaningarna i ”vuxenlivet”. Men för att lärarna ska kunna dela med sig av sina kunskaper på bästa sätt är det mycket viktigt med bra utbildningsmaterial. Vi har länge förlitat oss till böcker och filmer för detta ändamål – men är det inte på tiden att även spel får kliva in i klassrummen med alla dess pedagogiska och kreativa fördelar?

Det har länge pratats om ”gamification” i skolan – ett system där man lånar belöningsmekaniker från spel och applicerar dem vid skolbänken för att öka motivationen hos eleverna. Titt som tätt dyker det upp nyheter om lärare som når häpnadsväckande resultat genom att använda spel som Minecraft som undervisningsredskap. Spel kan – och bör – med andra ord ha en betydelsefull roll i grundskolan inom en snar framtid.

Denna vecka frågar vi därför dig vilket spel lärare borde ta hjälp av vid skolundervisningen? Ska vi lära oss samhällskunskap genom att själva designa städer i Sim City? Eller kanske få en bild av hur jordbruk fungerar med hjälp av Farming Simulator? Berätta vilket spel du tror skulle lära oss mest!

Krille studerar första världskriget med Valiant Hearts

En lathund för hur krig bör skildras i spel?

En lathund för hur krig bör skildras i spel?

Minst lika effektivt som filmerna Shindler’s List och La vite è bella berättar hur förödande det var att leva under andra världskriget, visualiserar Valiant Hearts: The Great War med simpla medel hur fruktansvärt det var att drabbas av det första världskriget.

Trots stora doser humor och en gullig tecknarstil bjuder spelet på en oerhört rörande historia, inspirerad av verkliga brev från världskriget. Genom fyra krigsdrabbade personers sorgliga öden får vi erfara hemskheterna med kriget, men också hur stark drivkraft kärleken kan vara under extrema situationer.

Skildringen av kriget är starkare och mänskligare än i något annat spel. Som en extra utbildningsbonus bjuder alla samlarobjekt på intressanta och lärorika faktatexter om detaljer från kriget. Be vilken historielärare som helst att spela igenom Valiant Hearts, och jag är övertygad om att alla dennes framtida elever kommer att få uppleva titeln och vilja lära sig ännu mer om första världskriget efteråt.

Johan tycker att Rocksmith är en självklarhet i musikundervisningen

Konceptet känns igen, men färdigheterna som krävs är något större.

Konceptet känns igen, men färdigheterna som krävs är något större.

Rocksmith må vara ett musikspel som det talas ganska lite om i jämförelse med Rock Band- och Guitar Hero-serierna, men faktum är att det bitvis är ett riktigt bra sätt att lära sig grunderna i gitarrspelande. Eftersom spelet kräver en riktig gitarr som du kopplar in i din konsol eller dator blir det en mer konkret inlärningsprocess jämfört med konkurrenternas plastinstrument och knappar.

Spelet erbjuder en rad olika svårighetsnivåer som ger dig möjlighet att träna på allt från grundläggande tajming till specifika ackord. När du börjar bli varm i kläderna kan du sedan väva ihop dina kunskaper för att spela med i flertalet bra låtar som finns tillgängligt i spelets musikbibliotek. Jag saknar själv tålamodet för att öva så mycket som det behövs, men potentialen att lära sig finns helt klart i Rocksmith.

Martin tycker att fyrkantiga block passar bra till all utbildning

BetterGeo - för att Minecraft kan bli ännu verkligare!

BetterGeo – för att Minecraft kan bli ännu verkligare!

Minecraft erbjuder en grundläggande förståelse redan i det ursprungliga överlevnadsläget; grödor behöver ljus, kultiverad jord och vatten för att växa, hugger jag ned ett träd, tjänar jag på att plantera ett nytt. Självklarheter tycker du kanske, men hur många barn i skolan stannar egentligen upp och tänker på vart naturliga saker som bröd egentligen kommer ifrån?

Hela spelmekaniken genomsyras av grundläggande logik där jag fortfarande blir förbluffad när jag upptäcker något nytt. När det kommer till rödsten (elektricitetskretsar) börjar dock Minecraft kittla ordentligt i den logiska nerven. Det finns exempel på enorma byggen där byggare skapat allt ifrån miniräknare till hela datorsystem med tangentbord, mus och applikationer. Här kan man tala om att bygga saker från grunden med fullt fokus på logiskt tänkande!

Avslutningsvis finns det enorma mängder av modifikationer till plattformen. Senast på Comic Con Gamex förra året, träffade jag några eldsjälar från Sveriges Geologiska Undersökning som visade mig sin version av Minecraft (BetterGeo). I utbildningssyfte har de ändrat all ”vanlig” sten i spelet till något som faktiskt återspeglar verkligheten; gnejs, glimmerskiffer, sandsten, kalksten och skiffer finns att finna för den som tycker om att gräva. Det bästa är att de dessutom introducerar nya funktioner i spelet som bygger på de geologiska fynden, vilka återfinns på sina korrekta ställen i miljön.

Vilket spel tycker du borde ingå i skolundervisningen?

3 kommentarer
  1. motz motz
  2. Quint Quint
  3. motz motz

Kommentera