Veckans fråga: Vad tycker du om konsoluppgraderingar?

På sistone har det diskuterats ganska mycket om uppgraderingar av befintlig konsolhårdvara efter att skribenter på Kotaku hade hört konversationer om en uppgraderad PlayStation 4 under utvecklarkonferensen GDC. Ryktet möttes med en del skepsis eftersom snarlika konversationer kunde höras angående Xbox 360 under förra generationen. Sedan dess har dock flera publikationer lyckats bekräfta via oberoende källor att Sony har relativt konkreta planer på att åtminstone undersöka möjligheterna att släppa en förbättrad PS4.

Det är ännu oklart hur det hela är tänkt att fungera, om det kommer att finnas uppgraderingsmöjligheter för alla som redan har köpt en konsol eller om vi kommer att få köpa en ny box för fullpris. Det är heller inte säkert vad som kommer att uppgraderas i hårdvaran, eller för den delen hur mycket. I veckans fråga vill vi läsa om dina åsikter och spekulationer!

Johan är försiktigt optimistisk

Redan vid lanseringen av PlayStation 4 stod det klart att konsolen skulle ha det svårt att mäta sig med den skenande hårdvaruutvecklingen på PC-marknaden, och det är något som är relativt ovanligt när det gäller nya konsoler. Oftast har det funnits en tidsperiod då konsolerna har varit snäppet vassare innan datorerna har hunnit komma ikapp. Nu har konsolversionerna av spel haft problem att bland annat hålla stabila bildfrekvenser och vettiga laddningstider, och här kan en ny upphottad PS4 hjälpa till.

Det hela hänger dock på att det blir en tillräckligt betydande uppgradering till ett pris som inte skrämmer bort kunder, och detta kan bli det svåraste hindret för Sony. Folk är vana att uppgradera telefoner och surfplattor ganska ofta, men när det gäller konsoler är det inpräntat att de ska hålla i betydligt längre än två år.

Martin tar emot PlayStation 4.5 med öppna armar

Jag ser inte så mycket fram emot den ryktade uppgraderingen till upplösningen 4k som jag gör när det kommer till bättre resurser ”under huven”. PlayStation 4 har i mina ögon alltid varit en best när det kommer till konsoler och eftersom jag redan har köpt en nyare version av plattformen och påbörjat njutningen av en tystare maskin, blir jag entusiastisk över en eventuell ny version.

Mer kraft för kommande utmaningar innebär bättre flyt i de befintliga spelen och visst vore det väl skönt att få känna de där snärtiga övergångarna i gränssnittet igen? Förhoppningsvis ligger uppgraderingen på samma summa pengar som en konsol i dagsläget och om så är fallet, är ett inköp redan planerat. Men först PlayStation VR!

Jesper är tveksam

Jag välkomnar en PlayStation med bättre hårdvara, men varför inte släppa PlayStation 5 med samma hårdvaruarkitektur och bakåtkompatibilitet med PS4? Om det ska vara en påbyggnad eller ett instickskort som ska uppgradera befintliga, tror jag att priset kommer att avgöra om konsumenterna köper den eller inte. Om det istället handlar om en ny, mer kraftfull konsol tänker jag osökt på Nintendos New 3DS där det finns en handfull exklusiva spel ett och ett halvt år efter den släpptes och alla icke-exklusiva titlar bjuds bara på snabbare laddningstider. Jag tror inte att marknaden är redo för en ny PlayStation ännu, och 4k-spelarna lägger sina slantar på ett dyrt grafikkort till datorn istället.

Däremot är jag oerhört nyfiken både på vad Sony kommer att presentera och hur de kommer att marknadsföra det. Och ett köp lär det bli hur som helst. Jag har svårt att hålla plånboken stängd när det kommer nya konsoler.

Vad är dina tankar om en uppgraderad PS4?

4 kommentarer
  1. Macke86
  2. Quint Quint
  3. Kristoffer Nyrén Krille
  4. Alestes Alestes

Kommentera