Topplista: Bästa pusselspelen just nu

Pusselspelen har gjort en lång resa från kluriga matchningsspel eller stressiga tankenötter till fullfjädrade stortitlar med ofta filosofiska berättelser blandat med omfattande problemlösning.

Här listar jag mina genrefavoriter som går att spela på aktuella PlayStation-enheter. Pusselspel är något av en favoritgenre, särskilt när det blir lite fusion med andra typer av spel.

8) Catherine (PS3)

Alla har väl haft en mardröm med enorma trappor fyllda med fällor?

Catherine är spelet som Persona-utvecklarna från Atlus gjorde mellan mästerverken Persona 4 och Persona 5 (10/10). Det som är unikt med spelet är att det är tydligt riktad till en äldre publik där ämnen som otrohet och ångest över att binda sig i ett förhållande avhandlas. Pusselmomenten är ångestladdade mardrömmar där huvudpersonen Vincent måste klättra upp för en enorm trappa som sakta faller bort nedifrån. Pusselmomenten är väl genomförda, men det som får mig att se det som ett toppspel är trots allt dialogen och den ambivalens och känslor kring kärlek och sex som förmedlas. Det är helt enkelt ett spel som får mig att känna något på riktigt.

7) Lumines: Electronic Symphony (Vita)

Man kan hävda att du och spelet delar på taktpinnen

Lumines: Electronic Symphony kan lite förenklat beskrivas som Tetris där alla bitar vikts ihop till 2×2-block med två olika färger och där områden i samma färg tas bort i takt till musiken istället för att du bygger hela rader. Nyckelorden är ’i takt till musiken’, då denna spelar en otroligt viktig roll. Soundtracket är högklassigt och bjuder på härligt pumpande musik från bland annat The Chemical Brothers, Aphex Twin och Benny Benassi.

Varje gång musiken skiftar, får spelplanen en ny grafisk stil samtidigt som tempot justeras för att passa in i det nya musikstycket. Den ändrade perceptionen tillför en ny dimension av svårighet att anpassa mina sinnen till och för mig är Lumines ett rent terapispel där målet är att helt koppla bort omgivningen och hamna i zonen. Dock blir det ofta en ketchupeffekt när det börjar gå åt skogen och stressen väller upp, särskilt under de snabbare låtarna.

6) The Turing Test (PS4)

Törs du gå ut på en bro av ljus?

Pusslen i The Turing Test är förhållandevis enkla jämfört med andra spel på listan, men designen och berättelsen ger mig ändå en stark vilja att fortsätta. Nya spelmekaniker introduceras genom hela upplevelsen och jag håller det som ett av mina bästa köp på påskrean. Även om jag inte körde fast på pusslen särskilt länge så bjöd de på en del tankearbete och berättelsen presenterar ett moraliskt dilemma som håller det hela intressant och agerar en morot att spela färdigt det.

5) The Witness (PS4)

Se till så du inte gör någon tavla när du pusslar

The Witness (9/10) är helt klart det spel på listan som bjuder på den största utmaningen sett till klurigheterna. Det som är unikt med spelet är att du som spelare själv får komma på mekaniken i pusslen där lösningen på ett pussel ofta ger ledtrådar för lösningar på helt andra gåtor. Det är otroligt klurigt och hjärnan går verkligen på högvarv när jag spelar. Förutom tankenötterna gillar jag den stumma berättelsen där utforskandet av öns skrymslen och vrår tillsammans med pusslen förmedlar både känslor och mystik. Det är en fröjd att promenera runt och upptäcka nya områden, alla späckade med pussel där jag ofta låser upp nya områden genom att lösa en serie av relaterade utmaningar.

4) The Talos Principle (PS4)

Sa inte Spengler att vi inte skulle korsa strålarna?

En del öppen värld, en del filosofiska frågeställningar och två stora skopor kluriga pussel är receptet på The Talos Principle (9/10). Flera av de kluriga tankenötterna använder fysik, sikt och höjdskillnader i sina lösningar och just gåtorna där du måste skicka en stråle över enorma avstånd känns fräscha och nytänkande. Bonusmålen där du tvingas använda komponenter från flera av de individuella banorna fick mig först att känna mig korkad, bara för att förmedla en euforisk känsla när aha-upplevelsen infann sig. Berättelsen är intressant i sig med religiösa undertoner, även om gåtorna och utforskandet sitter i förarsätet.

3) Portal och Portal 2 (PS3)

Den älskade kompanjonskuben är din vän

Hela tanken med att kunna skapa två unika portalen för att kunna röra sig själv, fienderobotar eller föremål igenom är otroligt väl genomförd och fysikmotorn bakom höjer spelet. Miljön hänger löst ihop med Half-Life-serien även om Portal mer karaktäriseras av sin mörka humor. Den välskrivna monologen från den sadistiska datorn GLaDOS är en enorm behållning som glatt lotsar mig vidare genom allt svårare utmaningar. Bandesignen och det unika sättet jag tvingas tänka på får Portal-serien att etsa sig kvar i mitt minne och är än idag en måttstock för moderna pusselspel.

2) Braid (PS3)

Pusselspel bygger broar

Braid är en av de starkaste spelupplevelser jag har haft, både med den känsloladdade men enkla berättelsen och de otroligt kluriga banorna. Ofta när jag kommer in på en bana ser den så simpel ut, bara för att få mig att slita mitt hår innan jag har kommit på hur den ska lösas. Mekaniken med att spola tillbaka tiden är fullkomligt genialisk och det finns inte många spel där jag har tillbringat tiotals minuter på en liten bana bara med att observera och fundera på hur den ska lösas. Trots den färgglada, handritade grafiken förmedlas ett vemod som jag närmast jämför med Aeriths öde i Final Fantasy VII.

1) Zero Escape-serien (PS4, Vita)

Även vuxna i konstiga rustningar gillar leksaker

Det som gör den här serien så unik är de fenomenala berättelserna med otroligt färgstarka karaktärsgallerier. Här bjuds på science fiction med en tung fot på vetenskapssidan och en hel del moraliska dilemman och filosofiska frågeställningar. Klassiska tankeexperiment som Schrödingers katt och det Kinesiska Rummet ryms i spelen och fungerar oväntat bra. Upplägget där jag kan röra mig mellan olika händelseförlopp och gå tillbaka och prova andra beslut är unikt och ger en experimentlusta att prova de mindre politiskt korrekta svaren och se utfallet av att bete sig svinigt. Gåtrummen är vansinnigt väldesignade och bjuder på en enorm variation där jag vurmar lite extra för de kluriga matematiska gåtorna där jag mer än en gång behöver papper och penna för att komma på lösningen. Det kanske känns fegt och billigt att sätta tre spel på tronen, men vart och ett av dem är så bra att de förtjänar förstaplatsen.

Vilket är ditt favoritpusselspel?

2 kommentarer
  1. Alestes Alestes
  2. Jerry Olsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.