Tio i topp: Den bästa musiken från Hatsune Miku: Project Diva X

Hösten 2014 skrev Martin en topplista över sina favoritsångerHatsune Miku Project Diva F 2nd (9/10), där jag skrev min lista i kommentarsfältet. Nu har jag spelat årets upplaga Hatsune Miku: Project Diva X (8/10) tillräckligt mycket för att kunna plocka ut mina favoriter.

Tyvärr tycker jag musiken i denna tredje del inte riktigt når upp till ribban som sattes oerhört högt i de två första, men självklart finns det guldkorn även här. Här kommer nu de tio starkaste musikverken från Diva X, världsstjärnans tionde spel.

10. Patchwork Staccato

Producent: Toa

En klurig mjukpop-låt som använder en telefonsampling trots att den handlar om tid och kärlek. Ganska lågmäld och genomtrevlig melodi med falsettsång och riktigt mysigt pianokomp. Speldesignern har tänkt till lite extra då noterna under partiet när Hatsune Miku sjunger tick-tock dyker upp i en cirkel likt en urtavla.

9. Name of the Sin

Producent: ryo

När jag hör den här låten får jag direkt känslan att jag sitter på en teater på Broadway eller West End och lyssnar på en hitmusikal. Name of the Sin skulle kunna vara slutnumret innan aktpausen och känns precis så där musikaldramatisk med brygga och pampig avslutning.

8. Calc.

Producent: Jimmythumb P

En härlig popkaramell med söt refräng. Sången har ett minnesvärt gitarriff som skulle kunna vara signerat Per Gessle. Det är inte bara gitarrkompet som sätter sig på hjärnan, den ylande synthslingan under refrängen gör också låten speciell.

7. Ai Dee

Producent: Mitchie M

Brittisk 80-talslistpop à la Stock, Aitken & Waterman, kanske Kylie Minogue från den eran. Jag skriver likhetstecken och ser detta som en självklar inspirationskälla till Ai Dee. Vi får till och med en rap-vers och en inräkning till fyra på spanska; jag tänker med ett leende tillbaka på Max Mix och Italo Disco.

6. Solitary Envy

Producent: Denpol-P

Medryckande poplåt som får mig att tänka på 90-talets indiepop-våg. Jag hade gärna hört en cover på denna med The Cardigans och Nina Perssons röst. Refrängen är otroligt trallvänlig och produktionen använder kul samplingar.

5. Urotander, Underhanded Rangers

Producent: Shin P

Power Rangers är ju en import från Japan och här blir det uppenbart, inte bara från standardmodulerna utan även i musiken. Här är det pudelrock med gnälliga gitarrer och gitarrsolon som gäller fullt ut. Låten har jag fått lyssna på mycket i spelet, då de högre svårighetsgraderna kräver total memorering för att klara de staplade noterna.

4. Quirky Medley – Giga-Remix

Producenter: Giga-PxReol, MikitoP

Arrangemang: Giga-P

En del Vengaboys, en del Alcazar, en del bitpop, en burk steroider och lite sexuella anspelningar på toppen. Blanda om väl och spela på dubbel hastighet, servera gärna tillsammans med en hoppande publik.

3. A Single Red Leaf

Producent: Kurousa P

En skön och finstämd ballad med mycket stråkar. Många animeserie brukar ha en J-Popsång med upptempo under intron och en ballad vid eftertexterna. A Single Red Leaf levererar på samtliga fronter och skulle kunna vara eftertexterna till vilken anime som helst.

2. Love Song

Producent: Lamaze-P

Återigen 90-tal, och jag tänker närmast på denna sång som en mjukare version av Mark Oh’s Tears Don’t Lie. Både farten och texten påminner om den klassiska rave-dängan. Sen är det självklart ett plus att det är en rolig låt att spela, då jag måste hålla full fokus för att hinna med.

1. Satisfaction

Producent: kz

En riktig dansrökare! Skulle jag välja en låt från spelet med hitpotential på Digilistan så faller lotten på Satisfaction. Den påminner mig om något jag skulle kunna höra på Armin Van Buurens radioprogram A State of Trance.

Har du några favoriter från Hatsune Mikus senaste spel?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.