PSbloggens årslista 2016: Bästa trenden inför 2017

Nu är vi så pass nära det nya året, att det nästan går att ta på. Vi har konsumerat mängder av spel tillsammans under 2016, och på redaktionen har det ibland varit så hektiskt att vi har suttit med tre spel var för att recensera. Nu när vi lämnar det gamla bakom oss, är det en utmärkt tid att återigen kika framåt mot vad 2017 har att erbjuda.

I dagens inlägg tar vi upp vilken trend vi gärna ser under kommande år. Vad ser du för trender inom PlayStationvärlden? Handlar det om ännu mer indie-titlar eller fler spel med enorma budgetar? Vi tänkte börja med våra tankar, och ser sedan fram emot att läsa dina!

Jesper: Fler smala japanska spel ges ut i väst

Kanske blir Touhou Genso Wanderer Jespers GOTY 2017?

Kanske blir Touhou Genso Wanderer Jespers GOTY 2017?

2016 har gett oss en enorm uppgång i antal japanska titlar i obskyra genrer som visuella romaner och grottkrypare, men även fanservice-spel som Gal*Gun: Double Peace (4/10) och Senran Kagura har letat sig hit. Och tydligen finns det en marknad eftersom vi till och med får se fysiska utgåvor av spelen både på Vita, PlayStation 3 och PlayStation 4.

Ser jag till antalet spel som utannonseras för släpp här i väst, är det en trend som håller i sig och kanske till och med är på uppgång. Även om vi självklart gärna ser stortitlar som Final Fantasy och Metal Gear Solid, tycker jag att de små uppstickarna ofta kan vara mer intressanta och experimentella.

Johan: Fler spel med bättre stöd för PlayStation 4 Pro

Feed the beast!

Feed the beast!

Redan nu finns det en hel del spel som utnyttjar de extra hästkrafterna i Sonys nya konsoliteration, men det finns inte så många som har haft möjlighet att aktivt utveckla sina spel med den nya konfigurationen i åtanke. Detta kommer troligtvis att ändras till nästa år och vi kommer förhoppningsvis att se större grafiska skillnader ju längre tiden går.

Krille: Riktigt bra spel

Kommer Krille att klassa Dragon Quest Heroes II som ett riktigt, riktigt bra spel?

Kommer Krille att klassa Dragon Quest Heroes II som ett riktigt, riktigt bra spel?

2017 kommer inte bli ihågkommet som ett år med gimmickar, ny hårdvara eller något specifikt spelelement. Istället kommer vi att minnas det för alla bra spel där inget är det andra likt. Jag är övertygad om att nästa år kommer bjuda på något fantastiskt för alla – oavsett vilken genre eller spelstil du föredrar.

Martin: Fler massiva rollspel och fler korta upplevelser

Kommer vi att få se fler FMV-spel under 2017? Kanske med VR-stöd till och med?

Kommer vi att få se fler FMV-spel under 2017? Kanske med VR-stöd till och med?

Ja, jag vet; det låter paradoxalt. Men faktum är att jag längtar efter riktigt högkvalitativa, japanska rollspel som tar mig på en resa till oändligt stora och föränderliga världar. Trenden pekar mot att vi kommer att få fler klassiska rollspel och jag längtar verkligen.

Jag tror också på de kortare upplevelserna där det går att sitta två-tre sessioner åt gången för att uppleva ett äventyr. Det är glädjande att ha fått stifta bekantskap med Jazzpunk (8/10), The Bunker (8/10) och Deponia (8/10) under året, och nästa år lär bjuda på ännu mer sådana upplevelser.

Fredrik: Nostalgi och innovation

Det blir nog inte mer nostalgiskt än så här...

Det blir nog inte mer nostalgiskt än så här…

Att spel fortsätter innovera, utmana och bredda sig. Att äldre, ibland bortglömda, spel släpps antingen i dess rena digitala form via emulering, eller i (de flesta fall) vettigt uppgraderade versioner. Att spelföretag börjar förstå värdet i sin utgivningskatalog och ger nya (och äldre, nostalgiska) spelare en chans att uppleva dessa spel är ibland en ren kulturgärning.

Anton: Färdigutvecklade spel

Förhoppningsvis är Horizon Zero Dawn färdigutvecklat när det släpps i februari

Förhoppningsvis är Horizon Zero Dawn färdigutvecklat när det släpps i februari

Mer spel och mindre teknikdemonstrationer. Med No Man’s Sky (7/10) som plågsamt uppenbart motbevis, vill jag ändå påstå att spel nu i mindre utsträckning bara är en styrkedemonstration av vad spelmotor, hårdvara eller spelutvecklare kan kränga ut. Det känns som att trenden istället går mot mer fantastiska berättelser, tighta spelupplevelser och karaktärer som närmar sig sina mer komplexa kusiner i andra kulturformer.

Jerry: Uppföljare!

Det enda som kan göra Resident Evil 7: Biohazard ännu bättre är om Jason är med tycker Jerry

Det enda som Jerry tycker kan göra Resident Evil 7 ännu bättre, är om Jason är med

Jag gissar starkt att nästa års stora fluga är regelrätta uppföljare, för det kommer en stor skara av den varan. Vad sägs om Ni No Kuni II: Revenant Kingdom, Resident Evil 7: Biohazard och det hett efterlängtade Red Dead Redemption 2? Herregud, det vattnas i munnen på när jag tänker på dessa titlar.

Ser du några lovande trender inför nästa år?

Kommentera