PlayStation Vita-året 2017, del 2

I förra artikeln räknade jag ned från 12 till 7 på vägen till de 12 hetaste PlayStation Vita-titlarna vi kommer att få ta del av i Europa under året. Nu kommer vi in på de riktiga höjdarna som får mig att hoppa upp och ned på stolen och torka lite dregel i mungipan.

Finns det något spel från väst på listan eller blir det bara japanskt? Det verkar vara svårt att få tag på en basenhet i Sverige, så om du är lika peppad som jag över årets höjdpunkter rekommenderar jag att du skyndar dig och importerar en. Konsolen är regionsfri, men tänk på att du behöver köpa till en svensk elsladd.

6. Full Throttle Remastered

Släpp: 2017
Utgåva: PSN

1995 var peka-och-klicka-äventyren på sin topp och den ohotade kungen hette Tim Schafer. Det har debatterats vilket spel som var bäst, och Full Throttle dyker alltid upp i diskussionerna. Detta bensindoftande och hårdkokta motorcykeläventyr var stenhårt redan när det kom och jag minns fortfarande hur bra Mark Hamill var som skurken Adrian Ripburger. Nu får Full Throttle samma varsamma behandling som Day of the Tentacle Remastered (9/10) fick förra året.

5. Zero Escape: The Nonary Games

Släpp: Våren 2017 (2017-03-31 i Nordamerika)
Utgåva: Fysisk, PSN

Denna samling ger oss 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors, den första delen i Zero Escape-serien, för första gången på en PlayStation-plattform. I grund och botten är spelen berättelsetunga visuella romaner med rejält kluriga pussel och möjlighet att gå tillbaka och prova andra vägar i den snåriga berättelsen. Pusslen är av varianten Escape Room, som blivit så populärt i verkligheten, och kräver ofta att du noggrant undersöker omgivningarna för att kunna lösa problemet framför dig. Förra året kom den tredje löst sammanhängande delen Zero Escape: Zero Time Dilemma (9/10) och nu kan du äntligen spela alla tre delarna på en och samma plattform!

4. Tokyo Xanadu

Släpp: Sommaren 2017
Utgåva: Fysisk, Fysisk specialutgåva, PSN

Det här är något så ovanligt som ett actionrollspel som utspelas i en förort till nutida Tokyo. Det har utvecklats av Nihon Falcom som även gjort Ys- och The Legend of Heroes-serierna, och även om det är helt olika serier och världar så finns det kopplingar. Kortspelet Blade som även finns i The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (8/10) dyker upp här och tittar du noga i trailern finns det fiendedesigner som vi sett i andra spel. Jag älskar Persona-serien och rollspelet The World Ends With You, och ser fram emot ännu ett spel med kopplingar till vår värld.

3. Valkyria Revolution

Släpp: Andra kvartalet 2017
Utgåva: PSN

Det här är en fristående del i samma värld som Valkyria Chronicles Remastered (9/10), men här bjuds du på ett strategiskt actionrollspel. I spelet axlar du rollen som Amleth som leder en anti-valkyria styrka som ska bryta en blockad mot sitt hemland. En kontroversiell detalj som spelare antingen hatar eller älskar är att dina favoritfigurer kan dö permanent om de dör i en strid, men du kan iallafall spela om banan (i jämförelse med Darkest Dungeon (9/10)).

2. Mary Skelter: Nightmares

Släpp: Sommaren 2017
Utgåva: Fysisk, PSN

Idea Factory bjuder här på en grottkrypare som påminner en del om de eminenta spelen i Criminal Girls-serien. Du kastas in i ett underjordiskt fängelse som lever och absolut inte får nå markytan. Det finns fullt av dekadenta fångar som gör allt för att rymma. Pinsamma moment med pekskärmen utlovas, men det som lockar mig är ett omfattande yrkessystem, fiender som kan jaga dig genom grottgångarna och förvandlingar till bloddrypande monster i extra svåra strider. Karaktärsdesignen och det mörka temat bådar för en av årets mest unika upplevelser!

1. God Wars: Future Past

Släpp: 2017-03-31
Utgåva: Fysisk, Fysisk specialutgåva, PSN

Det Vita-spel jag ser fram emot allra mest är ändå God Wars: Future Past. Det är en turordningsbaserat strategirollspel som får mig att drömma mig tillbaka till Final Fantasy Tactics. Berättelsen är baserad på japansk mytologi, och det grafiska stilen är inspirerad av gamla träsniderier och trämålningar. Här utlovas 14 spelbara karaktärer med 30 olika yrken, över 400 olika färdigheter och 250 olika delar av utrustning att använda.

I berättelsen har människorna rubbat harmonin med naturen genom teknologiska framsteg och gudarna börjar hämnas. Det är inte så ofta jag kan säga att jag ser fram emot så många enskilda delar i ett spel, men här tilltalar mig precis allt; musik, design, spelsystem, stridssystem, och berättelsen. Nu håller jag tummarna att det når upp till min förväntan!

Vilket spel ser du mest fram emot?

Kommentera