PlayStation Vita-året 2017, del 1

Det är en illa dold hemlighet att jag tycker väldigt mycket om min PlayStation Vita. Som pendlare blir det minst tio 45-minuters sessioner varje vecka, och Vitan lämnar bara min ryggsäck när den laddas eller används. Trots Sonys försök att tysta ihjäl Vitan, lever den och frodas och 2017 ser verkligen ut att bli ett fantastiskt år! Här listar jag de 12 spel som släpps i Europa som jag ser fram emot allra mest under året. Det var inte lätt att sålla och det finns flera bubblare som inte är med på min lista.

Det jag kan konstatera är att det blir mycket japanskt, vilket inte är så konstigt eftersom PlayStation Vita sålt bättre än PlayStation 4 på hemmamarknaden. Det som glädjer mig är att så många av dem lokaliseras så de kan avnjutas av oss! Flera av spelen släpps även på PlayStation 4, men här fokuserar jag på de bärbara versionerna!

12. Utawarerumono: Mask of Deception

Släpp: Våren 2017
Utgåva: PSN

Spelet med namnet som är nästintill omöjligt att uttala har utannonserats för ett släpp i väst under våren och uppföljaren Utawarerumono: Mask of Truth under hösten. Spelet är en kombination av visuell roman och strategiskt rollspel och utvecklas av genre-giganterna Atlus. Spelet ska bjuda på 40-50 timmars äventyrande och ha ett djupt, turordningsbaserat stridssystem där karaktärerna har unika färdigheter och det finns en funktion för att spola tillbaka tiden.

11. Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey

Släpp: 2017-03-10
Utgåva: PSN

Förra årets nyhet i Atelier-serien var Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book (8/10) och det var startskottet på Mysterious-trilogin inom den betydligt längre sekvensen av Atelier-spel. Atelier Firis utspelar sig en kort tid efter föregångaren och fokuserar på alkemisten Firis. Självklart kommer protagonisterna Sophie och Plachta från förra spelet att dyka upp!

10. Ys Origin

Släpp: 2017-02-21
Utgåva: PSN

Detta Nihon Falcom-utvecklade actionrollspel utspelar sig innan de andra delarna i Ys-serien, där det senaste spelet vi fått ta del av är Ys: Memories of Celceta (9/10) från 2014. Huvudpersonerna har vitt skilda stridsfärdigheter från tvåhandsyxor och svärd till akrobatiska manövrar och eldmagi. Spelet har funnits i en datorversion i många år och har mötts av överlag positiv kritik.

9. Caligula

Släpp: Första halvan av 2017
Utgåva: PSN

Denna science fiction-doftande grottkrypare har plockats upp av Atlus och har skrivits av Tadashi Satomi som tidigare jobbat på de första tre Persona-spelen. Berättelsen ska innehålla element där huvudpersonerna bryter mot gängse tabuer, eftersom termen Caligula-effekten inom psykologi hänvisar till personer som vill se och utföra förbjudna saker.

8. Operation Babel: New Tokyo Legacy

Släpp: 2017-05-17
Utgåva: Fysisk, Fysisk specialutgåva, PSN

Denna grottkrypare i ett framtida Tokyo är en uppföljare till Operation Abyss: New Tokyo Legacy (4/10) som Martin inte var så förtjust i. Här utlovas dock ett utökat uppgraderingssystem, hybridyrken och dynamisk svårighetsgrad. Jag tror att det kan bli ett bra spel, även om föregångaren föll pladask.

7. Danganronpa V3: Killing Harmony

Släpp: 2017
Utgåva: Fysisk, Fysisk specialutgåva, PSN

Förhoppningsvis behövs ingen presentation av Danganronpa-seriens tredje del i huvudserien. Föregångarna har bjudit på fantastiska visuella romaner i form av mordgåtor där utredning och rättegång påminner lite om Phoenix Wright-spelen. Bara att domaren, bödeln och plågoanden är en robotbjörn med falsettröst. Serien har bjudit på fantastiska karaktärer och vändningar som fått mig att tappa hakan. Jag både tror och hoppas att den tredje delen också ska göra det.

Listan fortsätter i del 2.

Ser du fram emot något av spelen i listan?

2 kommentarer
  1. DieMonger Thomas
    • Jesper Pettersson Jesper Pettersson

Kommentera