10 filmer du bör se om du gillar Uncharted, del 2

Uncharted-spelen är spelvärldens svar på filmvärldens matinéäventyr för hela familjen (så länge familjen består av personer som är 11+). I den förra artikeln på ämnet avhandlades position sex till tio i topplistan, och här följer nu en lista på de fem bästa filmerna som jag tror att Uncharted-fans kommer att uppskatta.

5 – Tomb Raider

Pusselpaus

Pusselpaus

När man pratar om Uncharted är det omöjligt att inte göra jämförelser med de klassiska Tomb Raider-spelen. De spelen har också varit inspiration för två filmer med Angelina Jolie i den ikoniska rollen som Lara Croft. Ironiskt nog gjordes en omstart på spelserien och nu känns det som att inspirationen hämtas från Uncharted-spelen. Snart får vi ännu en film baserad på omstarten, men med svenska Alicia Vikander som Lara Croft. Filmerna från 2001 och 2003 (The Cradle of Life) följer mallen med övernaturliga skatter, onda skurkar och exotiska platser fyllda med fällor.

4 – The Librarian

Han blir inte glad om du lämnar tillbaka böckerna för sent

Han blir inte glad om du lämnar tillbaka böckerna för sent

Andra härliga matinéäventyr för hela familjen finner vi i TV-filmerna The Librarian. Här får vi följa en bibliotekarie som reser jorden runt i jakt på magiska artefakter. Noah Wyles figur Flynn Carsen är oerhört impulsiv och jag ser många likheter med Nathan Drake. Det är inga produktioner med stora budgetar, men charmfaktorn är enorm. Det har blivit tre långfilmer och en pågående TV-serie (The Librarians) som är inne på sin andra säsong.

3 – Serenity

Ombord på serenity borde alla hitta sitt inre lugn. Men det verkar svårt.

Ombord på Serenity borde alla hitta sitt inre lugn. Men det verkar svårt.

När nyheten att Uncharted skulle bli film dök upp var det en nästan unison röst på internet som ville se Nathan Fillion i huvudrollen. Den önskningen kommer givetvis från hans rollprestation som Captain Mal Reynolds i TV-serien Firefly och långfilmen Serenity. Här bjuds vi på Western-doftande science fiction där det inte finns utomjordingar. Filmen har glimten i ögat och skänker mig en härlig matinékänsla. Jag håller Serenity som en av 2000-talets hittills bästa filmer och även om parallellerna till Uncharted inte är uppenbara vid första anblick tycker jag att de förmedlar samma härliga känsla.

2 – National Treasure

Tänd ett ljus. Och låt det brinna.

Tänd ett ljus. Och låt det brinna.

Denna äventyrsfilm från 2004 och uppföljaren Hemligheternas Bok från 2007 har Nicolas Cage i huvudrollerna, men låt inte det avskräcka er! Här bjuds vi på två hisnande matinéäventyr fulla med båda kluriga gåtor och action. Likt Nathan Drake har huvudpersonen Benjamin Franklin Gates en anfader som dykt upp i historien. Här anklagas dock förfadern Thomas Gates för att ha varit inblandad i konspirationen som dödade Abraham Lincoln. Jerry Bruckheimer ligger bakom filmerna där skämt och knogmackor radas upp på löpande band. Det blir även en hel del pusslande, farliga fällor och fallande plattformar precis som i Uncharted-spelen.

1 – Indiana Jones

Undrar om det här blir skatten som ger mig platinumtrofén?

Undrar om det här blir skatten som ger mig platinatrofén?

Förstaplatsen är föga överraskande vikt till Indiana Jones-filmerna. Om jag skulle välja en uppenbar inspirationskälla till Uncharted-spelen, går tanken osökt till dessa filmer. Det genomgående temat i Indiana Jones-filmerna är jakten på mytiska skatter med övernaturliga egenskaper.

Den första filmen, Jakten på den Försvunna Skatten från 1981 är fortfarande den bästa där jakten på den mytomspunna förbundsarken tar oss till Egypten och miljöer som Uncharted 3: Drake’s Deception verkar ha hämtat inspiration från. Som god tvåa har jag Det Sista Korståget från 1989 och även här får vi en del ökenmiljöer i Jordanien, men även stadsmiljöer och kloaker med katakomber. Här introduceras Indiana Jones pappa, en karaktär som jag tycker påminner om Sully, och tillsammans försöker de finna den legendariska heliga graal.

Tycker du att jag missat någon uppenbar film som tilltalar samma målgrupp som Uncharted-spelen? Vilken?

Kommentera