10 filmer du bör se om du gillar Uncharted, del 1

En viktig ingrediens i Uncharted-spelens framgång är givetvis berättelsen och berättarstilen. Efter alla eldstrider och skattletande, kanske du vill ta en paus från spelandet och slappa med lite icke-interaktiv underhållning? Här har jag sammanställt en lista med tio filmer som jag tycker har en samhörighet med Uncharted och enligt mig borde tilltala samma publik. I några fall skulle jag till och med vilja påstå att filmerna varit en inspirationskälla till spelen.

10 – Hellboy

Flickan som lekte med elden och demonpojken utan horn

Flickan som lekte med elden och demonpojken utan horn

Hellboy-filmerna från 2004 och 2008 (The Golden Army) är regisserade av Guillermo del Toro och baseras på serietidningarna av Mike Mignola. De följer inte standardmallen på samma sätt som majoriteten av filmerna på listan, då huvudpersonerna har övernaturliga krafter och där några av dem inte är människor. De mer tydliga övernaturliga tonerna förringar dock inte matinékänslan där Ron Perlman i rollen som Hellboy levererar både skämt och spektakulära slagsmål som om han vore född till det. Mörkeralverna i andra filmen påminner en del om Shambhala-vakterna i Uncharted 2: Among Thieves, och den allmänna tonen i filmerna får mig att känna ganska stora likheter.

9 – Kung Salomons Sk(r)att

Deras högsta önskan: stambyte

Deras högsta önskan: stambyte

Denna äventyrsfilm från 1985 är en av många filmatiseringar av den klassiska boken Kung Salomons Skatt från 1885. I den här har Richard Chamberlain i rollen som skattletaren Allan Quatermain. Jämfört med äldre filmatiseringar är åttiotalets upplaga betydligt mer lättsam och har mängder av humor (därav den fruktansvärda svenska titeln). Jakten efter Salomons reliker blir snart en kamp mot klockan, då en rivaliserande expedition bestående av tyska militärer också letar efter den mytomspunna skatten. De båda grupperna stöter på varandra i djungeln och vi bjuds på ett storslaget äventyr. En uppföljare vid namn Kung Salomos skatt 2 – den försvunna guldstaden filmades samtidigt och släpptes 1987.

8 – Big Trouble in Little China

Den skulle ha kunnat heta Dude Where's My Truck?

Den skulle ha kunnat heta Dude Where’s My Truck?

Det här är skräckfilmsregissören John Carpenters tillskott till actiongenren. Denna pärla från 1986 har Kurt Russel i rollen som lastbilschauffören Jack Burton. Han är en råbarkad men godhjärtad hjälte som dras in i ett äventyr där han ställs mot en mäktig kinesisk trollkarl. Jag tänkte på den här filmen under Nepal-delarna i Uncharted 2: Among Thieves och Burton påminner lite om Drake i sin personlighet.

7 – Sahara

Brinnande flygplan, öken och skattjakt. Det känner jag igen!

Eld och rök bakom huvudpersonen, öken och skattjakt. Det känner jag igen!

Detta actionäventyr med Matthew McConaughey från 2005 anses av många vara den film som hittills varit närmast Uncharted, även om majoriteten lutar åt Kung Salomons Sk(r)att. Huvudpersonen är en skattletare och innehåller mängder av slagsmål och eldstrider, vilket gör att jag drar paralleller till Nathan Drakes äventyr. Även om likheterna är många, är det minst lika lätt att hitta olikheter. Filmen gjorde brakförlust på bio och återhämtade ganska lite i DVD-försäljningen. Men det är ändå ett småtrevligt actionäventyr som förtjänar en plats på listan.

6 – Den Vilda Jakten på Stenen

Nej, inte Tarzan och Jane.

Mången rövare finns i skogen.

Denna skattjakt utspelar sig i Colombias djungel och är regisserad av Robert Zemeckis 1984 (året innan han gjorde Tillbaka till Framtiden). Kathleen Turner spelar huvudpersonen Joan Wilder, vars syster har blivit kidnappad av banditer som vill åt en skattkarta hon fått. På vägen träffar hon en smugglare vid namn Jack T. Coulton som spelas av Michael Douglas, och de båda bestämmer sig att hitta skatten före banditerna. Filmen blev mycket framgångsrik, och en stor del av framgångsreceptet är romantik, skattjakt och äventyr, något som delas med Uncharted-serien.

Det här är fem av filmerna som jag tycker att ni kan njuta av innan Uncharted 4 släpps, i morgon får ni fem till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.