Recension: Zen Pinball 2 – Marvel’s Women of Power [PS4]

Flipper tycker jag nog att jag har bra koll på, och jag har även någorlunda koll på superhjältarna som Marvel och D.C. Comics har givit oss. Ändå har jag på något sätt lyckats missa äventyren med de kvinnliga hjältarna som har huvudrollerna i dessa nya flipperbord till Zen Pinball 2. Zen Studios råder dock bot på min okunskap och introducerar mig till Ms. Marvel, Black Widow och Squirrel Girl för att nämna några.

Om du är insatt i utvecklarens tidigare verk, och kanske har läst några av våra tidigare recensioner av deras verk, känner du nog till att utvecklingen mer och mer har riktats mot rejält underhållande bord. Marvel’s Women of Power är verkligen inget undantag, även om de båda borden som ingår i paketeringen har olika hjältinnor och vitt skilda upplevelser.

Det tar ett tag innan jag lyckas aktivera mina två nya bord, och detta är något som jag konstant vill ge Zen Studios i bakläxa, åtminstone när det kommer till utgåvan för PlayStation 4. Det är en oerhört krånglig process att få börja spela de nya borden, en process som bland annat innehåller uppdatering av mjukvara, nedladdning av extramaterial och försök till aktivering. Varje gång snubblar jag på samma ställe, något som äter upp värdefull speltid.

4 paddlar, 4 ramper, mängder av möjligheter till poängfest

4 paddlar, 4 ramper, mängder av möjligheter till poängfest!

Så småningom får jag i alla fall möjlighet att prova på det första bordet vars spelläge kretsar kring A-Force, och har både Black Widow och Madame Masque på spelplanen. Här slås jag direkt av en modern känsla där kulbanorna känns optimalt uträknade och spelplanen utmanande, samtidigt som den är riktigt trevlig.

Ett fåtal ramper, ett klart och tydligt mål i mitten bjuder in till poängjakt samt en vilja att lära sig de exakta triggerpunkterna på paddlarna för att träffa precis rätt mål. Ljuddesignen känns välproducerad och levererar både äkta flipperspelsljud såväl som sköna specialeffekter i form av pistolskott och bra dialoger. Emellanåt lyckas Zen-borden att störa spelupplevelsen med sina grafiska specialeffekter, men A-Force lyckas i stort sett undvika detta trots flygande helikoptrar.

Kamala visar upp sin handfasta sida

Kamala visar upp sin handfasta sida

Det andra bordet, Champions, kretsar kring Kamala Khans kamp där hon tillsammans med sina vänner måste stoppa skurken Bombshell från att fly efter ett bankrån. Kamala kanske mest är känd som Ms. Marvel; superhjältinnan som kan förlänga ben och armar hur hon vill, men också ändra form fullständigt.

Flipperbordet känns som att det är av den äldre skolan, där mängder av stålramper täcker upp spelplanen och hastigheten känns lite högre. Liksom sina föregångare från sena 80-talet, har även denna upplaga en förmåga att frustrera mig som spelare eftersom det väldigt ofta levereras bollbanor som är omöjliga att fånga. Champions är definitvt den svagare upplevelsen i detta dubbelpack enligt mig; det innehåller för mycket flamsig dialog och mängder av situationer där jag står maktlös inför fysiken.

Om du är väldigt insatt i Marvels superhjälteuniversum och dessutom tycker att de kvinnliga hjältarna får alldeles för lite plats i flippervärlden, då är detta ett säkert kort för dig. Är du en flipperentusiast med ett genuint intresse för mekanik, flyt och upplägg, kan det vara värt att kika på i brist på annat.

Kommentera