Recension: The Incredible Adventures of Van Helsing [PS4]

När jag startar The Incredible Adventures of Van Helsing för första gången får jag Diablo-vibbar. Och då menar jag inte att utvecklaren har inspirerats lite av förebilden, utan snarare gjort en karbonkopia. Det ungerskutvecklade spelet är löst baserat på romanklassikern Dracula av Bram Stoker och du axlar rollen som vampyrjägaren Abraham Van Helsings son. Äventyret utspelas under ett 1800-tal där det finns magi och mystiska maskiner i det påhittade landet Borgovia.

Till din hjälp har du spöket Katrina som slåss tillsammans med dig och ger dig bonusar. Redan på första kartan går jag upp i rang och drabbas av de fruktansvärt röriga menyerna. Att placera ut grundegenskapspoängen är rättframt, men när jag kommer till färdighetssidan är det väldigt bökigt och inte särskilt intuitivt.

Vem hade trott att varulvsjakt i skogen skulle vara så här trist?

Det tar flera nivåer innan jag förstår att varje färdighet har en grundnivå, fokus och separata uppgraderingar, det finns även flera sidor med olika kategorier av färdigheter. Med detta djup borde spelet locka till utforskande av uppgraderingsträdet men faktum att karaktärens förmågor känns tråkiga och helt enligt genrens standardmall.

När det gäller spelandet så fungerar förflyttningen väl, men vapnen är så långsamma att det i sig drar ned glädjen. Hjälten siktar åt det håll som han förflyttar sig, vilket drar ned tempot eftersom attackerna träffar bäst när karaktären står still och skjuter. Det automatiska siktet fungerar överlag bra, men plötsligt verkar mekaniken tappa fokus och låter protagonisten stå och skjuta i luften trots att det finns fiender nära skottlinjen.

Dessutom känns det nästan slumpmässigt om min magiattack fungerar samtidigt som jag håller in knappen för att skjuta. När jag håller in fyrkant för att avfyra geväret och samtidigt trycker på kryss för att skjuta en elektrisk blixt aktiveras den magiska attacken kanske en gång av tre, utan någon logisk förklaring.

Det ser nästan ut som om någon öppnat ett slakteri i skogen

Finns det då något som är bra med spelet? Miljön med östeuropeiskt tema på sent 1800-tal är stämningsfull och grafiken är vacker. Men även på det grafiska planet upplever jag problem, då min PlayStation 4 Pro inte alltid orkar med att uppdatera bilden; hela skärmen släpar och ger en gummibandseffekt.

Det finns heller inget soffläge för samarbete, enda alternativet är onlinespel med upp till fyra spelare. Jag har tyvärr inte kunnat prova det, även om jag har hittat publika spelsessioner. Varje gång har jag mötts av problem att koppla upp mig till spelets värd.

Om en utvecklare år 2017 ger ut ett actionrollspel måste det antingen ha någon unik egenskap som får den att sticka ut, eller förfina beprövade koncept till perfektion. I The Incredible Adventures of Van Helsing får du istället ett spel som är en sämre kopia av ett redan existerande spel där det enda unika är miljön. Jag rekommenderar dig att lägga dina pengar på något annat spel.

Kommentera