Recension: Minecraft: Story Mode – Episode 8: A Journey’s End? [PS4]

Cirkeln är sluten, mitt fyrkantiga äventyr har kommit till vägs ände. Jag har tillsammans med Jesse och hennes grupp av äventyrare besegrat en enorm, levande storm, löst en mordgåta och satt en elak dator ur spel. Nu är det dags för det avslutande kapitlet där vännerna förhoppningsvis hittar portalen som tar dem hem igen.

Del åtta i Minecraft: Story Mode kretsar helt och hållet kring den desperata kampen att hitta rätt portal i den långa korridor som innehåller hundratals – ja, kanske tusentals vägval. Denna gång har dock Jesse även sällskap av Harper; en av de ”gamla byggarna” som lovar att hjälpa dem hem igen.

I ett undangömt utrymme i den eviga korridoren av portaler, finns en lång trappa som leder upp till resans sista mål. Gänget kastas bokstavligen in genom ytterligare en portal och till ytterligare ett äventyr – ur askan i elden (eller lavan)!

För att komma vidare behöver ni sju nycklar...sjuuuu nycklar

För att komma vidare behöver ni sju nycklar… sjuuuu nycklar.

Efter en burdus landning och ett brutalt uppvaknande måste våra hjältar kämpa för livet. De befinner sig i en värld som verkar hämtad ur romarrikets mörkare vrår, där gladiatorer och slaveri tillhör vardagsmaten.

Jag upplever att denna avslutande del erbjuder ett större djup än de andra extraepisoderna. Här skildras ett sjukt politiskt system som inte är helt olikt det som går att läsa om i vårt samhälle i dag. Vanliga människor utnyttjas tills de tar slut och eliten blir bara mäktigare och mäktigare. Eliten, eller de gamla byggarna, verkar aningen uttråkade, samtidigt som de uppenbarligen inte kan få nog av sitt maktmissbruk och slavarnas öde ligger självklart i Jesses fyrkantiga händer.

Diamantsvärd eller inte, de där gladiatorerna är STORA!

Diamantsvärd eller inte, de där gladiatorerna är STORA!

Prestandamässigt ligger del åtta väldigt bra till och jag upplever inga som helst problem med vare sig ljud eller grafik. Berättelsen är även den välputsad och levererar exakt det den ska, i en takt som gör att avsnittet nästan känns som en tillfredsställande actionrulle.

När eftertexterna rullar, känns det tydligt att jag har varit med om ett riktigt trevligt och väl berättat äventyr. Jag minns höjdpunkterna med glädje, borstar bort tiden som gick åt till de trögare episoderna och känner mig mätt och belåten samtidigt som jag längtar tillbaka.

Minecraft: Story Mode har levererat en av de bästa upplevelserna i Telltale-paketering om du frågar mig. Kanske beror det på att plattformen Minecraft passar utmärkt för denna typ leverans, eller för att jag själv är rejält investerad i originalspelet. Förbaskat bra är det i vilket fall och A Journey’s End är ett riktigt bra avslut för denna säsong.

Kommentera