Recension: Metrico+ [PS4]

Digital Dreams har nu lanserat en utökad version av PlayStation Vita-spelet Metrico, denna gång till PlayStation 4, med ett lite häftigare namn. Metrico+ är ett pusselspel där min karaktär ska ta sig igenom kluriga utmaningar i långa banor med geometriskt landskap – och med geometri menar jag ordagrant rektanglar, kvadrater, cylindrar och trianglar.

Du behöver dock inte beräkna saker med Pythagoras sats, eller lista ut vinklarna i en triangel. Spelet har ingenting med matematik att göra, snarare en förkärlek till rena, enkla former. Upplägget är snarlikt Limbo och det krävs en hel del list för att ta sig igenom de svåra nivåerna.

Metrico+ är ett stilrent spel med avskalad grafik och vackra färger så långt ögat kan se. Jag uppskattar att de olika plattformarna har tydliga kulörer, det hjälper mig att inte gå vilse i en värld där mina hjärnceller redan arbetar på högvarv för att ta mig vidare. Det här spelet är en rejäl utmaning för mig och jag måste hela tiden tänka utanför lådan för att ta den rätta vägen ut.

Statistiken

Det här påminner om den statistik som diskuteras på arbetsmötena.

På vissa banor känner jag mig fullständigt blind. Jag kliar mig i huvudet för att komma på lösningen, samtidigt som jag observerar plattformar och statistikstaplar som flyttar på sig. Svaret är mitt framför näsan på mig, men på grund av att jag stirrar mig blind på omgivningen, är det lätt att förbise det. Jag upplevde samma problem i Limbo och Braid men de spelen har något som tyvärr detta saknar; substans och mervärde.

Kontrollen är bra för det mesta utom på en punkt; i senare banor lär min karaktär sig att skjuta projektiler och jag siktar med höger styrspak. Jag har väldiga besvär att sikta och att missa ett skott kan stå mig dyrt, särskilt på de banor där en plattform försvinner ett steg varje gång jag skjuter.

Jag kämpar vidare och tar mig igenom nivå efter nivå i hopp om att få en belöning mot slutet, men det enda som händer är att jag fortsätter i en ny värld med en ny färgpalett och en ny egenskap. Detta kanske är en tillräcklig belöning för många spelare, men jag känner att jag saknar något. Digital Dreams kan verkligen skapa kreativa miljöer och hjärnkittlande problemlösningar, men de misslyckas tyvärr att ge mig den morot som jag har letat efter detta utmanande IQ-test.

Dagens börsnoteringar

Passa på att titta på bakgrunden, för de mjuka färgerna gjorde mig imponerad.

Om du gillar att lösa utmanande tankenötter, och dyrkar Limbo så kan det här spelet vara värt en genomspelning. Med facit i hand får Digital Dreams uppgraderade titel godkänt, tack vare en unik visuell stil och många banor som fick mig att tänka mycket under spelets gång. Det kommer inte att sätta sig fast i minnet likt andra, liknande upplevelser i samma genre.

Kommentera