Recension: Hitman GO: Definitive Edition [PS4]

Det är bara ett par dagar kvar tills vi får leka lönnmördare i nästa stora Hitman-spel, men för att stilla suget en aning släpptes nyligen en annan titel med Agent 47 på PlayStation Store. Det skiljer sig minst sagt en aning från huvudserien, för likheterna mellan barnförbjuden tredjepersonaction och pusselspel med karaktärer av plast är inte direkt slående.

Hitman GO: Definitive Edition är ett turordningsbaserat pusselspel, men ser ut som ett klassiskt brädspel. Dessutom är det en portning av ett två år gammalt mobilspel, vilket kan verka lite märkligt. Men låt dig inte luras – tankenötterna fungerar minst lika bra till PS4 och Vita som på smarta telefoner.

Precis som i uppföljaren Lara Croft GO är kopplingen till huvudserien långt ifrån långsökt. Spelet går ut på att smyga förbi fiender och eliminera måltavlor, med en och annan portfölj att plocka upp som bonusuppdrag längs vägen. Det är faktiskt riktigt roligt att klura ut vilken väg jag ska ta för att undvika bli upptäckt, även om det förstås underlättar en hel del att vakterna alltid väntar på mitt drag innan de flyttar sig.

Läser man titeln lite för snabbt kan man lätt tro att Hit Mango är en uppföljare till Fruit Ninja och inte en avstickare till Hitman-serien

Läser man titeln för snabbt kan man lätt tro att Hit Mango är en uppföljare till Fruit Ninja…

Min största farhåga med att spela mobilspel på en stationär konsol var att det skulle bli för enformigt för så långa sessioner jag oftast spelar PS4. Lyckligtvis blir detta aldrig ett problem för Agent 47, och jag upptäcker mig själv tänka ”bara ett pusselbräde till” gång på gång även när en timme har passerat.

Så snart en mekanik börjar bli lite för enformig introduceras nämligen en ny. När jag har vant mig vid att smyga förbi patrullerande vakter som går runt i tydliga mönster, blir jag plötsligt jagad av skickliga spårhundar istället. När det börjar kännas tradigt att slå ut fiender i närstrid introduceras skjutvapen, och så vidare.

Sett till prislappen på 69 kr är Hitman GO utan tvekan en pärla. Det är förvisso lite dyrare än den femtiolapp samma titel kostar till telefonformatet, men då slipper du å andra sidan mikrotransaktioner i konsolversionen. Det är riktigt kul att se högkvalitativa mobilspel dyka upp på våra spelkonsoler utan några överdrivna prislappar som i fallet Angry Birds: Star Wars (4/10), och jag hoppas att detta är startskottet för en helt ny trend.

sfd

Vad gömmer sig i portföljen? Blodspengar?

Även om jag hinner klia mig i huvudet både en och två gånger per pussel mot slutet av resan, hinner problemlösandet tyvärr aldrig bli riktigt avancerat eller utmanande innan sluttexterna rullar förbi. Jag är även besviken på att det saknas varierande bakgrundsmusik när resten av inramningen är så träffsäker, inte minst när jag får återuppleva klassiska scener från huvudserien i en något plastigare utformning.

Gillar du Hitman är det inte säkert att du kommer att tycka om Hitman GO. Men uppskattar du smarta pusselspel med lagom stegrande svårighetsgrad kommer du garanterat bli nyfiken på Hitman-serien efter att ha provat det här.

Kommentera