Recension: Aliens vs. Pinball Pack [PS4,PS3,Vita]

Aliens vs. Pinball Pack är ett paket med tre nya bord till Zen Pinball 2 med Alien-tema. Det första bordet är baserat på James Camerons film Aliens från 1986, det andra på filmen Aliens vs. Predator och det tredje på spelet Alien: Isolation (7/10) från 2014. Det här är ett spel som passar alla. Min mormor som är 83 testade och hon hade kul även om inte reaktionerna var på topp. Zen Studios har gjort det till sin grej att köpa licenser och göra virtuella flipperspel av dem, och här har de lyckats riktigt bra.

Jag hade inte testat Zen Pinball 2 på PS4 innan det här paketet, men spelade en del på PS3. Som så många andra i min ålder la jag åtskilliga timmar på Pinball Dreams och Pinball Fantasies på tidigt 90-tal, och i samma veva spelade jag många fysiska flipperspel, då varje studentnation i Uppsala hade ett eller två flipper på sina pubar.

Bordet med Aliens-tema är väldigt bra. Här finns huvudpersonerna från filmen representerade i uppdragen och musik och samplingar är tagna direkt från filmen. Jag kommer snabbt i stämning och det känns verkligen som Aliens trots att jag spelar flipper och eftersom bordet har lite lägre lutning är detta det långsammaste av de tre. Ramperna representerar huvudpersonerna från filmen, där exempelvis Vasquez uppgraderar den lavettmonterade kulsprutan och Hudson ökar poängvärdet på dödade utomjordingar.

Uppdragen är utmanande och roliga och när jag misslyckas med ett uppdrag vill jag genast försöka igen. Minispelet med pansarbilen känns helt malplacerat och lockade till många skratt, då det är så svårt att det känns som om jag kör på alla stenblock med flit. Pricken över i blir ändå när en omgång är slut och Bill Paxtons paradroll som Private Hudson skriker “Game over man, game over!”

Marinsoldater, krutrök och frätande syra - ett recept för en lyckad fredagkväll

Marinsoldater, krutrök och frätande syra – ett recept för en lyckad fredagkväll

I Aliens vs. Predator (AvP) axlar du rollen som en ung Yautja-krigare på jakt efter troféer, och det är mer fokus på att uppgradera sina vapen och döda både aliens och människor. För mig är inte igenkänningsfaktorn lika stor här som på Aliens-banan, då jag inte sett någon av AvP-filmerna. Jämfört med första bordet är minispelen med pusselpyramiden och den roterande stenen på denna bana istället för enkla, och blir en viktig källa till poäng. I ett av uppdragen vänds spelplanen upp-och-ned och det känns som en onödig gimmick som minskar inlevelsen för mig.

Det finns lite för många funktioner som fångar upp kulan och släpper den på någon av sidorännorna för att det ska bli en flyt i spelandet. Ett annat störningsmoment är magneten som bromsar bollen och ändrar riktningen, vilket är en teknik som även används i fysiska flipperspel, men jag tycker att även detta stör flytet. AvP-banan är den svagaste i trion och tilltalar dig som gillar att stoppa bollen på flippern för att pricka rätt.

Även på den tredje banan spelar du som Ripley och försöker hålla dig undan från Aliens. Jag har köpt Alien: Isolation men inte hunnit spela det ännu, så uppdragen saknar även här igenkänning för mig. Unikt för banan är hälsopoäng och ammunition som ger bonuspoäng och fördelar under vissa uppdrag.

Uppdragen går ut på att uppgradera sin arsenal för att öka sina överlevnadschanser mot fienden, och det finns flera stumma mål, som skåpet och nödutgången, som ger en annan fart och dynamik än de andra borden i paketet. Det händer mycket på den här banan och i de tidiga spelen är det lätt att distraheras av figurerna som springer runt utanför kulans bana.

Klaustrofobisk känsla på Sevastopol-stationen

Klaustrofobisk känsla på Sevastopol-stationen

När jag startade spelet på PS4 fick jag frågan om jag ville spela i 3D och jag måste säga att jag blev imponerad av funktionen. Normalt tycker jag 3D i spel brukar försämra upplevelsen genom att ge en suddig och snurrig känsla, men i Zen Pinball 2 passar det perfekt, speciellt i någon av de utzoomade vyerna där du ser hela bordet på skärmen. Vita-versionen känns helt identisk, men den mindre skärmen passar bättre till något av de inzoomade lägena.

Gillar du flipper, eller är på jakt efter ett kul partyspel av typen “skicka handkontrollen” så är det här ett prisvärt köp. Zen förvaltar licenserna bra och har skapat bra flipperbord med väldigt få irritationsmoment jag kan skylla på något annat än mina egna reaktioner.

Kommentera