Uppgraderad PS4 har kodnamnet PlayStation NEO

Ända sedan utvecklarkonferensen GDC i mitten av mars har det ryktats om Sonys planer att lansera en uppgraderad PlayStation 4, som vid tillfällen har kallats både PS4.5 och PS4K. Det har varit oklart vad vi kan förvänta oss av den trimmade hårdvaran som nu verkar vara bekräftad av alla utom Sony, men enligt nya uppgifter får vi en klarar bild av vad som är planerat.

Till att börja med är kodnamnet för projektet PlayStation NEO, men det är dock oklart om det beror på att någon tekniker nyligen såg The Matrix för första gången. Stora delar av hårdvaran kommer att vara snarlik den i originalkonsolen, med skillnaden att klockfrekvensen har skruvats upp en del. Den markanta skillnaden hittar vi när det kommer till grafikdelen.

Förutom en högre klockfrekvens, kommer grafikkortet dessutom att ha fler processorenheter för att kunna hantera mer komplexa beräkningar. Detta kommer förhoppningsvis att leda till med spelrum för utvecklare att kunna stabilisera bildfrekvenser och polera verken med grafiska effekter som det inte finns kraft till i dagsläget. NEO-konsolen kommer dessutom ha stöd för 4K-upplösningar, men sannolikheten att vi kommer att se detta i spel är minimal med tanke på att inte ens de biffigaste PC-byggena kan köra dessa upplösningar med pålitlig bildfrekvens.

Enligt Giant Bombs källor kommer det att införas ett krav från och med oktober att alla spel ska levereras med en ”basversion” och en ”NEO-version”, vilket i så fall innebär att den befarade delningen av användarbasen kommer att vara minimal, förutsatt att det även ställs krav på att prestandan i basversionen är rimlig. Enligt dokumenten som Giant Bomb har tagit del av kommer det inte heller att finnas några NEO-exklusiva spel, och Sony kommer heller inte att tillåta utvecklare att separera de olika konsolerna i onlinespel.

Spel som har släppts tidigare till PlayStation 4 kommer att fungera utan problem, men de kommer inte att kunna utnyttja den extra hårdvarukraften utan en patch från utvecklarna. Du kan med andra ord inte förvänta dig några extra finesser om inte utvecklarna har resurser att göra extrajobbet.

Någon konkret information om lanseringsdatum eller pris finns inte ännu, och även om Sonys krav på utvecklarna träder i kraft i oktober är det inte nödvändigtvis i samband med lanseringen av hårdvaran. De har ju redan en omfattande sjösättning planerad då i form av PlayStation VR, och jag är osäker på om de vill dra uppmärksamhet ifrån denna med ytterligare en produktlansering. Enligt tidigare rykten kommer priset att hamna på 399 dollar, vilket förmodligen landar på cirka 4000 kronor här i Sverige, men detta är som sagt inte bekräftat.

E3-mässan kommer sannolikt att ha många svar, och spänningen är olidlig!

Ser du fram emot PlayStation NEO?

8 kommentarer
 1. Macke86
  • Johan Lindros Johan Lindros
   • macke86
 2. DieMonger Thomas
  • Johan Lindros Johan Lindros
   • DieMonger Thomas
 3. Quint Quint
  • Quint Quint

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.