Sony stänger ner Evolution Studios

Sonys interna utvecklarfamilj har nu blivit mindre när den rutinerade bilspelsutvecklaren Evolution Studios har fått stänga dörrarna. Studion hade stora framgångar under PS3-generationen med Motorstorm-serien, som erbjöd underhållande arkadracing med intressanta spelmekaniker och spektakulära banor.

Mycket såg lovande ut för den brittiska utvecklaren inför lanseringen av PlayStation 4 när de visade upp den imponerande demonstrationen av Driveclub (6/10), men spelet drabbades av åtskilliga förseningar och problem under utvecklingsfasen. Det var dock bara början på den långa uppförsbacken.

När spelet sedan lanserades var majoriteten av spelets marknadsförda funktioner totalt obrukbara på grund av omfattande serverproblem, och dessa problem kvarstod i flera månader. Den utlovade PlayStation Plus-utgåvan som skulle ge prenumeranter ett rejält smakprov av spelet dröjde till åtta månader efter lanseringen av spelet, vilket skapade mycket irritation och frustration.

När jag recenserade spelet strax efter lanseringen var det i ett haltande skick, men även om jag skulle bortse från serverproblemen var det enbart okej. Sedan dess har dock mycket skett, och Evolution har verkligen fokuserat stenhårt på att vinna tillbaka sitt goda rykte. Spelet har sålt över två miljoner exemplar, men i slutänden har det hela summerats till en negativ upplevelse för Sony, i synnerhet på det ekonomiska planet. Det är oavsett väldigt tråkigt att se en utvecklingsstudio stängas, speciellt när det handlar om en utvecklare som har så pass mycket talang och erfarenhet som de skulle kunna använda i framtida projekt. Det är i dagsläget oklart vad som kommer att ske med PlayStation VR-versionen av Driveclub, men om det inte plockas upp av en annan intern studio kommer spelet sannolikt inte att se dagsljus.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.