Sony börjar avveckla stödet för PlayStation Now

För några år sedan talades det mycket om Sonys satsning på molntjänster, när de investerade 380 miljoner dollar för att köpa upp företaget Gaikai. Deras teknologi ledde sedan till PlayStation Now, som länge fanns tillgänglig i beta-stadiet, men som sedan lanserades i Nordamerika för lite drygt två år sedan. Med denna tjänst kan du hyra och strömma PlayStation 3-spel på diverse Sony-tillverkade enheter, förutsatt att du befinner dig i en region som har stöd för tjänsten.

Vi har länge väntat på att få ta del av det roliga här i Sverige, men att döma av Sonys senaste drag ser det ganska osannolikt ut att vi får göra det alls.

Sony kommer nämligen att skära ner på stödet för tjänsten på alla äldre enheter, inklusive PlayStation 3 och PlayStation Vita. Därmed kommer tjänsten enbart att vara tillgänglig på PlayStation 4 och PC, vilket förstås kan ses som ett steg för att kunna vidareutveckla tjänsten. Äldre enheter kan ju inte hänga med för alltid, och ibland behöver man kapa bort det som håller tillbaka utvecklingen.

Jag misstänker dock att det är första steget för att låta tjänsten somna in. Det kan inte vara billigt att tillhandahålla denna form av molntjänst, och det är verkligen inte ofta Sony pratar om PlayStation Now nuförtiden. Det skvallrar ju om att användarantalet kanske inte är något att skryta om. Detta är dels för att målgruppen är så väldigt begränsad, med tanke på att de bara lanserade tjänsten i Nordamerika, Japan och ett fåtal utvalda europeiska länder. För att få en rejäl användarbas krävs det en större satsning än så, och det är troligtvis inget som Sony har råd med.

Från och med den 15 augusti är tjänsten enbart tillgänglig på PC och PS4, och det ska bli intressant att se vad som sker med PlayStation Now därefter.

Vad tror du om framtiden för PlayStation Now?

3 kommentarer
  1. Quint Quint
    • Johan Lindros Johan Lindros
      • Quint Quint

Kommentera