Resguide för spelare: Osaka och Kobe

Min förra resa till Japan fungerade mångt och mycket som en slags rekognosering av landet där jag tillsammans med min familj skapade oss en uppfattning om städer vi gillar bäst. Efter några dagar i Tokyo stod det klart att staden var lite väl hektisk för oss som familj; smaken är som baken, men vi trivdes betydligt mycket bättre i lite ”mindre” samhällen.

Ingenting är dock litet i Japan och även de mindre städerna huserar såklart mängder av människor – det bor trots allt över 127 miljoner människor på en yta som är betydligt mindre än Sverige. Valet inför den här semestern föll på Kobe och Osaka med 1,5 respektive 2,7 miljoner invånare – nog med speltokiga människor för att husera ett antal affärer med lockande innehåll.

Ett generellt tips till alla som reser till Japan är att hålla utkik efter butikskedjan ”BOOKOFF”. I dagsläget finns det runt 1000 affärer spridda över landet och affärsidén är att återförsälja begagnade böcker, tidningar, musik, film och spel. De affärer som jag har besökt har varit rena drömfabrikerna; det går ofta att hitta helt nya spel här, men till halva priset eller ännu billigare.

Håll utkik efter den här skylten - paradiset är nära!

Håll utkik efter den här skylten – paradiset är nära!

För den som är intresserad av retrospel, finns det en stor chans att hitta de större titlarna (och konsolerna) till väldigt låga priser. Mangaserier finns det i överflöd där en bok kostar c:a 100 yen (8-10 kronor) och inplastade, kompletta säsongssamlingar ligger på runt 3000 till 4000 yen. I mitt senaste besök hittade jag en hel del Xbox 360-konsoler för runt 3000 yen men självklart också produkter från PlayStation som av någon anledning var lite dyrare.

Kobe

Hittar du inte det du söker, finns det även kulskjutarspel att roa sig med!

Hittar du inte det du söker, finns det även kulskjutarspel att roa sig med!

En underbar hamnstad som än idag är en av de mest använda knutpunkterna när det kommer till båtfrakt. Vi har bott här två gånger nu och ändå inte mer än skrapat på ytan när det gäller utbudet av mat, kläder och framför allt spel. Under ett av våra äventyr letade vi efter ett tempel att besöka i Sannomiya, och på vägen dit hittade vi ett vanligt shoppingstråk på gatuplan. Som tur var, provade vi att gå en trappa upp och där möttes vi av ett himmelrike; manga, anime, spel och andra otaku-affärer trängdes som packade sillar och det tog oss ett bra tag innan vi lyckades slita oss därifrån.

Sonen köpte 150 japanska Pokémon-kort och en samlarpärm för det ringa priset av 80 kronor. Allt var visserligen begagnat men vad spelar det för roll, japaner är generellt sett väldigt försiktiga med sina prylar och allt var mycket välvårdat. Om du befinner dig i denna stad, rekommenderar jag definitivt ett besök. Sannomiya Center-gai Shopping Street heter området, närmaste station är Sannomiya-Hanadokeimae Station (Kaigan Line).

Gillar du att kombinera vanlig shopping med sökandet efter spel, rekommenderas även Motomachi-stråket som innehåller det mesta som vi västerlänningar suktar efter i våra liv!

Osaka

Interiör från Super Potato, Osaka. Någon som behöver ett gäng GameCube-maskiner?

Interiör från Super Potato, Osaka. Någon som behöver ett gäng GameCube-maskiner?

Efter några dagar i den lite mindre staden Kobe, styrde vi kosan till det lite större samhället Osaka. En gång i tiden var detta en handelsstad (lite som Jönköping?) och om man pratar med japaner från till exempel Tokyo, anses Osaka-dialekten fortfarande vara lite lantlig. År 2016 är det inte alls någon lantlig upplevelse som väntar, utan snarare en resa i smaker och neonljus där vi på kvällarna frotterar oss med de övriga miljonerna av människor som spatserar runt staden.

Vi hittar några BOOKOFF-affärer men i besöket denna gång, har vi som mål att besöka ”Denden town” och Ota-Road (nörd-gatan), vilka är belägna i området Nipponbashi. Dessa områden kallas för Osakas motsvarighet till Akihabara i Tokyo, och jag är benägen att hålla med. Allt här kretsar kring elektronik, spel och japansk populärkultur. Trots att vi går igenom området på några timmar, känns det som att jag skulle kunna tillbringa flera dagar här. Hatsune Miku-figurer trängs på hyllorna tillsammans med gänget från One Piece, klädaffärerna har så många T-shirts att sälja att jag vill ta ett lån för att köpa allt. Oavsett vilken karaktär som finns avbildad på kläderna, eller från vilken serie bilderna är hämtade från, är det mesta så stilfullt och snyggt att jag smäller av.

Halvvägs ned längs Ota-Road, hittar jag även retrofantastens Mecka: Super Potato. Det blir såklart ett besök in i den trånga affären där hyllmeter efter hyllmeter lockar med gamla spel, uppfräschade kontroller, intakta spelsystem och reservdelar. Det känns nästan som att jag har trätt in i något heligt rum där allt har en historia och där det formligen osar respekt till dåtiden. Magiskt!

På bakgatorna hittar vi lite mer oglamorösa krypin där affärerna som är nischade inom elektronik vittnar om att det finns annat att köpa. Vad sägs till exempel om butiken som bara säljer strömbrytare, hålet i väggen där du bara kan köpa lampor eller kanske affären som specialiserar sig uteslutande på kablar? Allt finns här, allt är till salu och alla behov tillmötesgås – förbluffande och charmigt!

Med två nya PlayStation Vita, minneskort, några spel och ett antal T-shirts beger vi oss hem mot hotellet igen. Vi stannar ett tag och häpnar över den vertikala parkeringsplatsen till ett köpcenter där bilarna åker upp automatiskt i förvaringsutrymmet. Det ser nästan ut som ett pariserhjul för fordon. Japan är allt bra magiskt!

Har du tips på spelrelaterade resmål i Japan? Längtar du efter att få åka dit?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.