De dolda guldklimparna till PlayStation VR

Ända sedan jag köpte mitt PlayStation VR har jag varit riktigt nöjd med det mesta som jag har provat. Personligen tycker jag dock att priset på en del av titlarna är alldeles för högt för att tilltala mig, speciellt då det ibland handlar om upplevelser som är över på några få timmar.

Därför är det glädjande att se kostnadsfria alternativ dyka upp på PlayStation Store. och jag vill därför dela med mig av några tips som gör VR-upplevelsen lite bättre, eller behagligare. Kanske hittar du också en dold funktion som du uppskattar?

The Playroom VR

Detta är säkert en spelupplevelse som du redan känner till, men jag vill rekommendera den ändå eftersom den på ett effektfullt sätt demonstrerar de olika funktionerna i headsetet. Återigen får vi träffa de knäppa små robotarna som lever inuti din konsol. En mängd olika speltyper varvas, där de flesta går att spela tillsammans med en vän som inte använder headsetet. Favoriten är för närvarande ”Wanted!”, där en västernsalong är fylld av karaktärer och där spelaren utan VR ska beskriva hur boven ser ut för att VR-spelaren ska kunna oskadliggöra rätt salongsbesökare. Många desperata skrik utlovas.

The Playroom VR är gratis, går att ladda ned från PlayStation Store och har alldeles nyligen fått en tillökning i och med Toy Wars for The Playroom VR.

Allumette

En mycket charmig, men samtidigt gripande berättelse om en liten flickas livsöde. Upplevelsen påminner om en dockteater, och innebär således att det inte erbjuds någon interaktion över huvud taget; det är bara att njuta av dramat och kanske bli en smula gripen. Jag tycker att den här typen av titlar passar alldeles utmärkt till VR, och fann mig själv vid flera tillfällen att försöka kika bakom kulisserna, vilka känns påtagligt verkliga.

Jaunt

Jaunt är en tjänst där jag som betraktare kan avnjuta olika virtuella upplevelser. Här erbjuds både exempel på sportevenemang, unika VR-serier och intressanta vinklingar på dokumentärer. Egentligen är konceptet inte nytänkande på något sätt men det finns delar av den här tjänsten som gör mig både innerligt förbluffad och glad.

Den absolut mest intressanta upplevelsen för mig var när jag upptäckte att det finns en del ”bakom kulisserna”-material från senaste Star Wars filmen Rogue One. Här transporterades jag till inspelningen av bakhållet på planeten Jedha, en skön scen i filmen. Som van dokumentärkonsument, kändes upplevelsen inte speciell på något sätt; kommentarer flödade i öronen och berättarrösten beskrev händelseförloppet för mig. Sedan började jag titta runt med mina nyfikna ögon, med headsetet på huvudet, och såg filmteamet stå vid sidan av mig. Jag kunde avläsa deras reaktioner i det som hände, samtidigt som jag följde händelserna från filmen i ögonvrån. Helt magiskt!

Jaunt finns för närvarande endast att ladda ned från PlayStation Store i USA.

YouTube

Googles videotjänst är väl inte direkt någon äkta VR-upplevelse egentligen, utan fokuserar snarare på de så kallade 360-gradersfilmerna. GoPro-kameran får väldigt ofta stå i finrummet här, då dessa filmer är de mest förekommande, och bjuder de galnaste upptågen som går att uppleva.

Tyvärr lider kamerapaketet GoPro Odyssey av en del problem, speciellt när det kommer till händelser eller personer som råkar befinna sig precis i övergången mellan någon av de 16 kamerornas vy. När jag susar genom luften i en vingdräkt på fler tusen meters höjd är känslan enorm. Ända tills jag tittar på någon av mina medhoppares ansikte som plötsligt smetas ut och vandrar iväg ur mitt synfält.

Inom kort vill jag dock lova att YouTube är alldeles fullt av välproducerade VR-filmer, och då kommer jag att sitta där med mitt lysande headset på huvudet och konsumera mängder av material!

Medhörsel

Jag vet inte hur många gånger jag har varit helt uppslukad i en VR-upplevelse och blivit totalt vettskrämd när någon från verkliga livet kommit i närheten och börjat prata med mig, eller ännu värre, rört vid mig. Den virtuella verkligheten är lite läskig på så sätt, eftersom hjärnan blir totalt lurad och tror att det som händer framför ögonen (och hörs i lurarna) är den verklighet som gäller.

För att minimera hjärtattacker och återfå lite kontroll på den riktiga omgivningen, ska jag därför tipsa om en riktigt intressant funktion som finns i menyerna när du kopplat in ditt PlayStation VR: Sidetone. Denna funktion gör att ljudet i din omgivning även hörs i lurarna som du har på dig, vilket innebär att ingen kan smyga sig på dig utan att du märker det (om de inte är tysta som ninjor vill säga). Följ stegen nedan för att aktivera Sidetone:

  1. Säkerställ att ditt PlayStation VR är inkopplat och är igångsatt
  2. Välj verktygslådan (inställningar/settings)
  3. Välj enheter (Devices)
  4. Välj ljudenheter (Audio Devices)
  5. Gå längst ned (Sidetone volume) och höj den till önskad volym
  6. Grattis, nu hör du ljud i din verklig omgivning också!

Har du tips på något VR-relaterat? Kommentera gärna!

Ett svar
  1. Kristoffer Nyrén Krille

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.