Comic Con Stockholm 2016

Spelmässor som E3, Tokyo Game Show eller Gamescom kommer vi nog aldrig att få se i Sverige. Mångkulturmässan Comic Con Stockholm startade ju som Gamex för några år sedan, men spelen tar tyvärr mindre och mindre plats. Det känns som om de flesta av stånden säljer prylar som rör japansk popkultur med massor av manga och anime-relaterade t-shirts, figurer och affischer. Det gick även att köpa retrospel och några butiker sålde nya spel.

Tyvärr tycker jag Comic Con Stockholm blir mindre och mindre för varje år och sedan spelfokuset fick ge plats för andra media går det ganska fort att beta av ett besök. Mitt mål med besöket var att få testa PlayStation VR (8/10) och ta en ordentlig titt i Bandai Namcos monter.

Eftersom Martin är borta får jag lägga upp en poster på Hatsune Miku

Eftersom Martin är borta får jag lägga upp en poster på Hatsune Miku

Mitt första stopp blev Sonys monter och VR-spelet Battlezone. Jag satte mig på en pall och fick hjälp att justera hjälmen och hörlurarna och satte igång. Min första upplevelse var inte överväldigande och när utställaren frågade mig om jag hade bra skärpa sa jag nej, men det visade sig att den suddiga grafiken skulle vara så. Inlevelsen var stor även om jag kände mig lite yr efter att ha klarat en bana. Det tillför verkligen en extra dimension när jag kör med vänster spak, siktar med höger och kan se mig omkring inuti pansarvagnens cockpit och ut genom dess fönster.

I Bandai Namcos monter gick jag direkt till Tekken 7. Många har nog nostalgiska känslor inför Street Fighter-serien, men mitt hjärta klappar för Tekken (och i viss mån för Battle Arena Toshinden). Det första Tekken-spelet var ett av mina första spel på PlayStation även om det var Tekken 2 som tillhör toppskiktet i antal spelade timmar på plattformen. Tekken Tag Tournament blev även det ett av mina första spel till PlayStation 2. Jag satte mig förväntansfull vid en av konsolerna och fick lite extra puls när jag hittade favoriten Yoshimitsu. Jag hade ingen mänsklig motståndare utan valde Arkad-läget. Spelet är otroligt snyggt och kontrollerna är precis så tajta de måste vara i ett beat’em’up. Jag blev extra glad när flera av Yoshimitsus specialattacker fanns kvar där mina muskler mindes dem och jag satte mig ned och pumpade upp hälsan med svärdet. Tekken 7 seglade helt klart upp på önskelistan inför nästa år.

I samma monter fanns även den japanska versionen av Tales of Berseria som släpps i Sverige 27 januari. Jag testade några strider, men gav snabbt upp då det var alltför många dialoger och uppdrag på japanska vars mål inte gick att tyda med kartsymbolerna.

Mässans snyggaste monter stod Tarsier Studios och deras kommande skräckspel Little Nightmares för. Jag fick testa en demoversion på första banan och det hade härlig stämning och fantastiska skuggeffekter när jag lyste upp mörkret med en tändare. Sverige fortsätter att leverera stämningsfulla spel och jag får lite Unravel-känslor där jag känner igen detaljer i inredning och miljöer, även om det här är en helt annan kategori av spel.

Kommentera